fbpx

Van een gevoel naar een nieuw doel 

Met een diploma op zak op het gebied van Facility Management ben ik 15 jaar geleden op dat gebied ook aan de slag gegaan. Na een flink aantal jaar kwam ik erachter dat ik meer wilde dan alleen de backoffice ‘runnen’. Ik wilde meer doen op het gebied van duurzaamheid en voor de natuur.

Duiken was (en is nog steeds) mijn passie dus vooral voor de onderwaterwereld wilde ik mij (indirect) inzetten. Maar ja, hoe doe je dat in combinatie met je brood verdienen? In 2000 heb ik als consultant afvalmanagement in Nederland daar een eerste stap in kunnen maken.


Uiteindelijk zijn daar een aantal jaren overheen gegaan en nog steeds ben ik nog niet aan het einde van de reis. Op het moment dat ik mijn doel behaald heb ontstaat er weer een ander (groter) doel waar ik aan ga werken. Daarover straks meer ;-).

Naast mijn betaald werk heb ik mij als vrijwilliger ingezet in Nederland, de Malediven, de Filipijnen en Fiji bij verschillende stichtingen om kennis en ervaring op te doen en een netwerk op te bouwen. Een jaar op Bonaire leerde mij ook dat ik echt aan de slag wilde met ‘een groter doel’.

Na een aantal jaar vond ik dat ik voldoende ervaring op had gegaan en ben ik op zoek gegaan naar een betaalde baan op het gebied van Marine Conservation (kort gezegd, het beschermen van de zee). Mensen verklaarde mij voor gek. ‘Dat lukt je nooit’. ‘Je bent geen (marine) bioloog’. Hoe meer mensen zeiden dat het niet zou lukken, hoe meer ik ervan overtuigd raakte dat het wel zou lukken. En ja hoor binnen 6 maanden kon ik starten bij een grote stichting werkzaam op meerdere locaties in de wereld en ik mocht naar FIJI.

Dat was wel even slikken want Fiji ligt niet echt om de hoek. Gelukkig kreeg ik veel steun van de mensen om mij heen en na de eerste schok stond ook mijn moeder achter mijn besluit.

Als Dive Officer ben ik in Fiji aan de slag gegaan.
Ik leerde dat ik mijn doel had gerealiseerd, maar dat ik mijn doel niet helder genoeg had gemaakt. Want, ja ik had nu een betaalde baan in marine conservation, maar toch was daar de behoefte om meer te bereiken.

Sinds januari ben ik weer in Nederland en heb ik Charlutions opgericht. In eerste instantie ging dat als een speer. Binnen twee weken stond de website (dankzij een goeie vriend) en waren de eerste geplande netwerkbijeenkomsten een feit.
Maar goh, wat was het weer wennen in Nederland. Het klimaat, de drukte op de wegen, het weer veel binnen zitten. Ik liep tegen de muur op. Ook was mijn plan voor Charlutions (bleek al snel), nog te vaag en niet concreet genoeg. Waar ga ik beginnen, waar gaat het heen? Wat is het einddoel? Daar heb ik nog een paar maanden goed op moeten broeden. Maar er is licht in de tunnel en gaandeweg is het duidelijk geworden.

Mijn ervaring is dat je gevoel je vaak kan vertellen wat wel en niet de juiste keuzes zijn, ondanks dat de antwoorden soms ‘lang’ op zich kunnen laten wachten en het pad niet altijd makkelijk is.


Mijn ervaring is dat je gevoel je vaak kan vertellen wat wel en niet de juiste keuzes zijn, ondanks dat de antwoorden soms ‘lang’ op zich kunnen laten wachten en het pad niet altijd makkelijk is.

Op moment ben ik op zoek naar creatieve, innovatieve en realistische oplossingen om plastic te up-, re- of downcyclen. Ben jij daar actief mee bezig of weet je mensen in je omgeving die hiermee bezig zijn, dan kom ik graag met je in contact.

Dan vertel ik je als een van de eerste wat mijn doel met Charlutions is geworden.